Meteen naar de inhoud

Head of the Charles 55 (2019)

De roeiers met een “Parijs-profiel”, die in het vierde kwartaal van 2019 geen krachttraining hoeven te doen voor Tokyo, denken na de WK voorzichtig aan het verdedigen van de Head of the River Charles (HOCR) titel in de Championship Four op 20 oktober in Boston. De inschrijving sluit op 1 september tijdens de WK A-finales. Als titelverdediger mag de KNRB Vier met als eerste starten, gevolgd door USRowing. Dat heeft als nadeel dat de Vier dan misschien een paar dozijn van de negentig eerder gestarte Junior achten moet inhalen, die zo’n 10 minuten langzamer roeien dan de Championship Vier met. Maar net als eerder dit jaar is op het moment van inschrijving nog niet zeker wie er nu weer in de Vier zullen zitten. Ook de weken daarna is er nog geen winnend kwartet gevonden. Eind september schrapt KNRB de inschrijving van de Vier weer. Ook US Rowing, de nummer twee van 2018, trekt zijn Vier terug en schrijft een (extra) Acht in. Zo blijven er in de Championship Four alleen verenigingsploegen over en kan KNRB de titel niet prolongeren. De uitslag komt hier te staan.
In het andere HOCR hoofdnummer, de Championship Eight, starten de bekende Amerikaanse universiteiten met hun beste achten. Ook US Rowing, Oxford Brookes en Cambridge doen mee. Italië (Fiamme Gialle) stuurt een Acht (en een Vier) vol WK medaillewinnaars. Om de kans op winst te maximaliseren huurt Italië voor de Acht een ervaren Amerikaanse stuurman in, die eerder in Boston de internationale Dames acht stuurde.

Eind september heeft ook de KNRB een HOCR ploeg bij elkaar. Het wordt een Championship Eight met vier van de vijf Championship Four winnaars van vorig jaar: Mick Makker, Joris Moerman (BM8 2018 2019), Roel van Broekhuizen (HOCR 2018), Obbe Tibben, Michiel Oyen (BM8 2016 2017), Michiel Mantel (BM8 2016 2017), Rik Rienks (HOCR 2018), Ralf Rienks (HOCR 2018) en stuurman Bjørn Kwee (BM8 2017 2018 2019, HOCR 2018). Zij hebben nog twee weken om de beste opstelling te vinden en een training te plannen. De inschrijving staat hier.

In totaal zijn er dit jaar 2.263 inschrijvingen voor een kleine honderd verschillende nummers. De organisatie verwacht meer dan 150.000 bezoekers per dag die de ruim 11.000 roeiers van de “most difficult Head race in the world” komen aanmoedigen. Aan de vooravond van de races blikt de organisatie vooruit (live stream).

De 30 Championship Achten starten op zondag 20 oktober vanaf 20:15 (lokale tijd 2:15 PM). De KNRB Acht start als vierde, na titelverdediger USRowing, Yale (net als vorig jaar gestuurd door GBR U23 stuurman Vlad Saigau) en Brown (net als vorig jaar met Jaap de Jong) en voor o.a. Harvard, de tweede USRowing Acht, Cal (vorig jaar met Maarten Hurkmans, dit jaar met Olav Molenaar), Washington (vorig jaar met Michiel Mantel, dit jaar met Gert-Jan van Doorn), Boston University, Penn (met Bart Roovers), DRV, Oxford Brookes en de twee achten van Cambridge. Op 10 oktober krijgt de Italiaanse Fiamme Gialle Acht startnummer 5, direct na de KNRB Acht, dus het kan meteen spannend worden. De uitslag komt hier.