Meteen naar de inhoud

Holland Acht U23 (BM8+) 2017

Na drie succesvolle jaren staat de U23 (Senior B, tot 23 jaar) acht van Nederland in 2017 voor een nieuwe opgave. Het verdedigen van een wereldtitel, in een nieuwe samenstelling, met een ploeg die pas in de loop van juni weer bij elkaar is. De Amerikaanse roeiers hebben hun studiejaar achter de rug, de Nederlanders hebben nog een paar tentamens. Tussendoor hebben sommigen elkaar nog ontmoet. De eerste trainingen op de Amstel zien er niet slecht uit. ’s Ochtends vroeg zijn er nog niet veel plezierbootjes, dus is het elke dag om 7:30 uur trainingstijd.

Hoe is de ligging in het veld? Dat zien op de Koninklijke, in Luzern en op de U23 WK in Пловдив (Bulgarije).
Met een nagenoeg maximale score domineert de Holland Acht U23 het veld in juni en juli 2017. Twee keer blik op de Koninklijke, inclusief het Nationaal Kampioenschap op zondag. Finale in Luzern op een manier die de commentatoren een prognose voor Tokyo 2020 ontlokt. En twee resultaten op de WK U23 die ook nog wel even in de boeken blijven staan. Een U23 Best Time (wereldrecord) op donderdag en WK Goud op zondag. Deze Holland Acht kan nog wel even door met “fenominaal domineren” (NLRoei): “De SB-Holland Acht won zojuist goud. En dat gebeurde in de stijl van de olympische Holland Acht van 1996: fenomenaal domineren. De oranje acht had na 500 meter de leiding vast in handen. Roemenië bleef binnen een bootlengte, die ploeg was met Groot-Brittannië in een felle strijd verwikkeld om het zilver.” En dan hebben we het nog niet gehad over het wereldrecord dat deze acht eerder in de week in Пловдив roeide. Zou het water volgend jaar in Poznan net zo warm zijn?

Na dit succes stomen de twee slagen van de Holland Acht U23 meteen door naar de WK in Florida. Bram Schwarz start in de M2X (met Niki van Sprang), Lex van den Herik in de M2- (met Bo Wullings). Maarten Hurkmans gaat terug naar CAL en wint in oktober met zijn Universiteits8 de prestigieuze Head of the Charles River (HOCR) in Boston met een mooi baanrecord.Ook World Rowing zet de Holland Acht U23 nog een keer boven de Romenen in het U23 jaaroverzicht.

Op de Koninklijke wordt de BM8+ Nationaal Kampioen in een nette tijd van 5:28. Na de terugtrekking van de Holland Acht hoeven er alleen een paar buitenlandse ploegen te worden verslagen. Vanaf nu mag de ploeg zich Holland Acht U23 noemen.
In Luzern roeit De Holland Acht U23 als NED2. Na een uiterst spannende voorwedstijd (drie ploegen finishen in 5:31) gaat het via de herkansing naar de finale. Daar treft NED2 opnieuw de Holland Acht (NED1), recordhouders Duitsland, Great Britain, Australie (supersnel tijdens de voorwedstrijd) en Roemenië. Rusland, Italië, Polen en Nieuw Zeeland zijn verslagen.
Ook in de finale komt NED2 goed uit de start. Na 500m ligt NED2 derde, voor NED1 en niet ver achter de ontketende Duitsers en Roemenen. Maar dan komen de Australiërs opzetten en op het laatst ook de Holland Acht NED1. NED2 blijft wel Great Britain voor en wordt keurig vijfde. De commentatoren zijn onder de indruk van de twee Nederlandse achten in de finale en geven hun kijkers de tip om de komende jaren, op weg naar Tokyo, deze achten in de gaten te houden.
Zo zijn er in Luzern eigenlijk drie finales tegelijk. Australië daagt Duitsland uit en er roeien twee Nederlandse achten in dezelfde finale. En dan is er nog de voorwedstrijd van Plovdiv, waar NED2 en ROU elkaar weer zullen tegenkomen. De commentatoren krijgen het er warm van. “Sarah Cook is clasping my hand, she is so excited. … What a magical race. … The Dutch second crew (NED2) take fifth place, I think it was Britain that finish sixth, I really don’t know because it was so exciting”.
NLRoei sluit zich daarbij aan: “De Holland Acht legde zojuist beslag op de derde plaats, achter Duitsland en Australië. Maar het vlaggenschip van de mannenvloot werd flink geprovoceerd door de oranje SB-acht – oftewel Nederland 2 – die in de beginfase meer agressie liet zien en niet wegzakte toen de Holland Acht voorbij stoomde. De sb-ploeg werd vijfde en bleef in het kielzog van Nederland 1.”

Bekijk het zelf op Eurovisionsports.tv.


“This very young Dutch crew, they’ve got no fear” zeggen de commentatoren terwijl NED2 in baan 6 (vooraan op de foto) brutaal meestart met de Duitsers en Holland Acht NED1 de eerste kilometer het nakijken geeft.

Op naar Пловдив.

Op de Koninklijke werd NED2 Nationaal Kampioen in een nette tijd van 5:28. De andere Holland Acht trok zich na de voorwedstrijd terug.

De tegenstand voor de komende weken vinden we hier.

“The PLOVDIV REGATTA VENUE is the biggest artificial regatta venues in the Balkan Peninsula that also takes pride in being famous for one of the fastest in the world.” schrijft de U23 WK organisatie op zijn website. Dat belooft nog wat.
Пловдив is een prachtig stadje, maar net iets te ver weg. Daarom bekijken we alles op deze pagina. Zodra er nieuwe livestreams en live trackers bekend zijn, en de lotingen en uitslagen, komen die er op deze pagina bij.

De acht op Worldrowing.com
Michiel Oyen
Max Ponsen
Michiel Mantel
Jaap Scholten
Maarten Hurkmans
Simon van Dorp
Lex van den Herik
Bram Schwarz
Bjørn Kwee

coaches
Willem Jan de Widt
Diederik Simon
Ronald Florijn

@u23dutchmen op Instagram

De rest van de equipe is te vinden op roeien.nl.

In dit interview vertelt coach De Widt hoe de basis van de HollandAchtU23 ontstond bij de junioren.