Meteen naar de inhoud

Nationaal Kampioen op de Koninklijke


Na de voorwedstrijden trok de (oude) Holland Acht (ingeschreven als KNRB-combi 1) zich terug, zodat onze acht (op zondag ingeschreven als KNRB-combi 3) tegen relatief zwakkere tegenstanders moest roeien om het Open Nederlands Kampioenschap. Om niet alleen de titel te winnen maar ook een eerste visitekaartje af te geven zat er niets anders op dan roeien alsof de Holland Acht er wel bij was. Niet de laatste 500 of 1000 meter rustig uitroeien, maar met een gedegen race en een eindsprint een goede tijd neerzetten. En dat deden ze. Met 5:28 kun je thuis komen. Voor de confrontatie met de andere Holland Acht moeten we nu wachten tot Luzern (7-9 juli).

Op zaterdag 24 juni wint de acht als “KNRB combi” met gemak in 5:31. University of California Berkeley (CAL) probeert in baan 4 na de eerste km nog voor te komen, maar onze jongens (baan 2) winnen relatief makkelijk. “Kijk eens hoe mooi die boot doorloopt. Het gaat gewoon ontzettend hard.” zegt de commentator.

Maar het gaat om de wedstrijd op zondag. “De ontmoeting tussen de Holland Acht en de onder 23-acht die vorig jaar wereldkampioen werd kan daarbij nog een interessante wedstrijd worden” schrijft NLRoei op 23 juni in de voorbeschouwing op de Koninklijke. Dat streelt natuurlijk de ego’s van deze bescheiden jongens.

Kijk hier de hele stream van zaterdag na (de start van de U23 acht is tijdens de wedstrijd van de dames achten)

Flitsen van de huldiging, terwijl Njord de MI8+ wint

Ook in het dag 1 journaal van de Holland Beker zelf komt de huldiging van de U23 acht voorbij (na 35 seconden)


En niet veel later staat de Holland Acht U23 tussen de andere roeiers op de pagina van het Aegon Nationaal RoeiTeam.

Intussen houden de Noren het weer op de Bosbaan voor ons in de gaten. Terwijl in Polen de Duitse acht in tempo 39 5:18 (1:18, 1:20, 1:20, 1:20) roeit (en de opvolger van Drysdale in de skiff 6:30) kijken we even terug naar de Speedcoach resultaten van de training op 16 juni. Tempo 46 en zicht op een split van 1:09 (26 km/h), dat ziet er niet gek uit.

Twee dagen eerder roeiden de heren nog zonder shirt op de Amstel.

Maar dat was voor de voorzitter van Willem III geen bezwaar. Het roeien zag er goed genoeg uit voor extra foto’s.

Die Poolse 5:18 van Duitsland zal ook niet eeuwig in de boeken blijven staan als we kijken naar de recente 1 km tijden van onze U23 ploeg. Het was op langste dag 21 juni warm, de viscositeit van het water was gunstig, er woei een prettig spierverkoelend briesje, dus die tijden zeggen niets over de tijden die straks in Luzern en Plovdiv gaan worden geroeid, of zondag 25 juni als de lucht heel wat minder warm en het water veel stroperiger zal zijn, maar we kunnen wel zeggen dat de jongens op de goede weg zijn.