Meteen naar de inhoud

2018: Kampioen van de Charles

Niet lang na het succes in Plovdiv (2017) doet de coach van de Holland Acht een beroep op de BM8. Zodra de ‘Amerikanen’ weer terug zijn in Nederland worden Lex van den Herik, Simon van Dorp en Maarten Hurkmans opgenomen in Holland Acht NED1. Michiel Oyen en Michiel Mantel worden met o.a. Nelson Ritsema (uit de BM8 van 2016) opgenomen in Holland Acht NED2. De achten starten in juni 2018 tegen elkaar op de World Rowing Cup II in Linz en finishen binnen 0,3 sec (NED1 5:29.370 NED2 5:29,670), net achter de bekende Duitse acht en GBR. Voor de wedstrijd in Luzern (13- 15 juli) worden de twee NED achten weer door elkaar gegooid, maar niemand krijgt toestemming om terug te keren naar de U23.
Intussen is ook Bram Schwarz terug uit de VS. Hij komt op slag in de de Nederlandse prioriteitsboot, de M4-.
Max Ponsen is (in de VS) afgestudeerd en maakt het seizoen af in de kleinere nummers. Jaap Scholten is de 23 gepasseerd. Zo is van de fameuze Holland Acht U23 die in 2016 en 2017 goud won medio 2018 alleen de stuurman beschikbaar voor een nieuw U23 avontuur en roeit er bijna een complete U23 acht in de A selectie.

Ook de oud JM8+ roeiers Roel van Broekhuizen, Jaap de Jong, Gert Jan van Doorn en Bart Roovers zijn in juni 2018 weer terug uit de VS.
Ralf Rienks, die met zijn oudere broer Rik eind juni op de Koninklijke met gemak wint van de Holland 2-, is nog onder de 23. Dat leidt meteen tot nieuwe speculaties. Als Rienks-Rienks niet in de M2- doorgaat, zou de jongste Rienks misschien met iemand uit een andere bekende roeifamilie (Florijn) in een U23 boot kunnen stappen en komt er opnieuw zicht op “fenomenaal domineren“.

Coach De Widt ziet wel weer een nieuwe BM8 voor zich. Maar het is intussen al juli en de U23 WK is al eind van de maand (25 – 29 juli Poznan). Dat betekent Henley en Luzern overslaan en alleen maar trainen. Gelukkig zit het weer mee (links Amstel rechts Poznan).

Een paar dagen na de eerste training maakt de KNRB de selectie voor Poznan bekend. NLRoei noteert: “De roeibond stuurt eveneens een mannenacht, ook al heeft deze ploeg nog geen wedstrijd gevaren … Mannentalentcoach Ronald Florijn stelde zijn selectie samen uit roeiers die bij de Holland Beker in de skiff en dubbeltwee roeiden. Onder hen ook een aantal ‘Amerikanen’ zoals de snelle skiffeur Jaap de Jong, de fysiek sterk ontwikkelde Gert-Jan van Doorn, Roel van Broekhuizen en Bart Roovers. Laatstgenoemde trachtte nog even een lichte dubbel te formeren met Obbe Tibben, maar gaat nu verder als zwaargewicht. Verder zit de ervaren Haye Dijkstra aan boord, net als de bij de NK goed presterende Guido de Ruiter en Joris Moerman … de acht had meteen een goeie klik en volgens projectcoach Willen Jan de Widt varen ze vergelijkbare tijden als de acht uit voorgaande jaren.”
Als dat van die tijden klopt, noteren we in gedachten 5:31 voor Luzern (virtueel, want daar roeit de ploeg van vorig jaar in twee andere achten tegen o.a. AUS GER) en 5:30 voor Poznan.
De Roemenen van 2017 zijn na Henley van de radar verdwenen om zich in alle stilte (en tempo 50) voor te bereiden op het WK en ook ITA is nog niet gesignaleerd dus er is nog weinig te zeggen over de tegenstand in Poznan. Alleen USA, met zes Huskies aan boord, is al maanden in training met de BM8 en gaat op weg naar Poznan in Luzern de strijd aan met GER, AUS, NED1, NED2, CAN, CHN, NZL, RUS en POL.
In Luzern doet USA het meteen goed in de voorwedstrijd. 5:29, een seconde achter NED1 (5:28) en direct door naar de finale. Daar roeien ook GER (5:28) en AUS (5:29). In de herkansing roeien drie achten 5:29, maar komt NED2 0,3 sec tekort om ook de finale te halen. Intussen doet Neder-Huskie Bram Schwarz het op slag in de NED M4- opnieuw goed. Na een snelle start en een fantastische eindsprint wint de M4- zilver, achter de ongenaakbare Australiërs die vorig jaar in de acht zo dicht bij de Duitsers bleven.

Ter vergelijking de tijden van de Holland Acht U23 2017

En de finale in Luzern 2018 waar NED1 USA U23 pas na 1500m inhaalt. Het lijkt erop dat USA U23 geen eindsprint heeft, maar overall roeien ze wel snel.

In Plovdiv was het water warm, de wind mee (tijdens de voorwedstrijd) en schuin tegen (tijdens de finale). Hoe is het met wind en watertemperatuur in Poznan dit jaar?

Bij de loting in Poznan eindigen de belangrijkste tegenstanders in de eerste voorwedstrijd. USA mag het opnemen tegen GBR, ROU (zonder slag Tudosa maar met 7 van de roeiers van 2017), UKR, GER en CAN. In een spannende race wint USA van GBR en ROU.
In de tweede voorwedstrijd moet NED ITA FRA RUS en POL zien voor te blijven. En dat lukt, met relatief gemak. Zo gaan USA en NED direct naar de finale. Via de herkansingen komen alle deelnemers uit de eerste voorwedstrijd, behalve UKR, daar weer bij.
De wind is inmiddels gedraaid en in sommige nummers worden op de finaledag opvallend snelle tijden geroeid. Ook bij de BM8+ sneuvelt de World Best Time (5:23 van NED in 2017). USA wint in 5:22.480, gevolgd door GBR en ROU in een fotofinish (5:24.930).

Tokyo 2020 is voor deze Holland Acht misschien te ver weg, dus we richten het vizier op Parijs 2024. Intussen kijken we met de rest van de wereld mee hoe dicht USA (5:22 in Poznan 2018 en 5:29 in Luzern 2018) de komende WKs bij GER (5:18 in Poznan 2017 en 5:28 in Luzern 2018) kan komen.

De Holland Acht U23 2018 (klik op de naam voor het World Rowing profiel):
Joris Moerman (uit de JM8+ van 2016, Koninklijke 2018 vijfde in de BM1X; Skøll)
Haye Dijkstra (uit de BM4- van 2017, Koninklijke 2018 zesde in de BM1X en vierde in de BM2X -met Finn Florijn-; Nereus)
Guido de Ruiter (Koninklijke 2018 vierde in de BM1X; Thêta)
Gert Jan van Doorn (uit de JM8+ van 2017 en 2016; Washington)
Finn Florijn (NK 2017 J18 8+, Koninklijke 2018 vierde in de BM2X -met Haye Dijkstra-; Die Leythe)
Roel van Broekhuizen (uit de JM8+ van 2014; Penn)
Bart Roovers (roeide in 2016 LM4- met Bjorn van den Ende op slag, Koninklijke 2018 tweede in de BM2X; Penn)
Jaap de Jong (uit de JM8+ van 2015 -Goud in Rio- en 2014 -Zilver in Hamburg-, Koninklijke 2018 winnaar BM1X; Brown)
Bjørn Kwee (stuurman van de Gouden Holland Acht U23 van 2017; Njord)

Omdat de andere Holland Acht het net zoals de andere Nederlandse ploegen op het WK in Plovdiv 2018 niet zo goed doet gaan alle ploegen in september weer op de helling. Krijgt de U23 acht van 2016 weer een kans? Als tussendoortje stuurt de KNRB twee achten en een vier naar de 54e Head of the Charles (HOCR).

De KNRB vier met Max Ponsen (slag), Roel van Broekhuizen, Rik Rienks, Ralf Rienks en stuurman Bjørn Kwee komt uit in de hoogste divisie # 50 Men’s Championship Fours. USA stuurman Rielly Milne, die in Poznan de winnende U23 Acht stuurde, stuurt op de HOCR de USA Championship Four. De nationale ploeg van de USA won dit nummer in 2017 en 2016 (en in 2010, 2008, 2007, 2004, 2002, 2001 …) en mag als eerste starten. Cal start als tweede.

De andere roeiers uit de Holland Acht, de Holland Vier en de U23 achten van 2016 en 2017 starten in twee achten (Bram Schwarz en Lex van den Herik in KNRB 1, Nelson Ritsema en Michiel Oyen in KNRB 2) in de Men’s Championship Eights. Daar krijgen zij tegenstand van U23 Neder-Amerikanen Jaap de Jong in de acht van Brown, Bart Roovers in de acht van Penn, Maarten Hurkmans in de acht van Cal, Thomas de Hertog en Douwe de Graaf in een van de Harvard achten.


De winnaar van de Men’s Championshop Four mag ook prijken met de Schaefer Cup (de cup met de grote oren net onder het midden in de rechterkolom).
Winst in Boston voor Vier met Stuurman, kopt NLRoei op maandagochtend. “Max Ponsen, Roel van Broekhuizen, Rik en Ralf Rienks en stuurman Bjørn Kwee slaagden er in om de prestigieuze Head of the Charles in Boston te winnen. … De overwinning van de vier is opvallend. Hoewel de gebroeders Rienks al enige tijd tegen de nationale roeitop aanschurken en Ponsen wereldkampioen is geworden op junioren en U23-niveau, leek dit vooraf nog niet voldoende om ook een internationale wedstrijd van het hoogste niveau te winnen. … De ploeg bleek bij de grootste roeiwedstrijd ter wereld sneller dan de boot van de Amerikaanse roeibond.” Het was nog wel lastig om de als tweede gestarte vier van Cal in te halen, maar na de nodige schermutselingen stuurt de Max Verstappen van de KNRB zijn geoliede machine er toch voorbij en heeft Cal een tijdstraf van 60 seconden aan de broek wegens hinderen.


“De omstandigheden waren heel lastig met harde tegenwind en hoge golven. We zijn onderweg ook nog aangevaren en zijn afgesneden na een brug, maar ik denk dat ze vooral beter met de omstandigheden zijn omgegaan dan de anderen”, vertelde coach Willem Jan de Widt aan NLRoei.

“De beide bondsachten konden het huzarenstukje van de vier even later niet herhalen. De nationale acht van de Verenigde Staten won de race. … De eerste Nederlandse acht moest bijna 20 seconden toegeven op de winnaar.” sluit NLRoei het HOCR verslag af. U23 slag Jaap de Jong eindigt met de acht van Brown op de derde plaats, nog voor de beide Holland Achten.
Dat smaakt naar meer. Het jaar is nog niet om. De Hel van het Noorden is alleen voor kleine nummers. Wordt het jaar dan in stijl afgesloten in de Hel van het Zuiden (“das härteste Achterrennen der Schweiz“)?

Intussen is ook het kwartetten voor de komende periode begonnen. Er zijn genoeg roeiers om in 2019 en 2020 drie achten uit te zenden, al realiseren de meeste roeiers zich dat niet zelf. Maar welke ploeg gaat naar Florida (U23 WK 2019) en welke gaat via Linz (WK 2019) naar Tokyo (OS 2020)? Komt er een Neerlands Hoop in Bange Dagen Acht met Bram én Freek op slag? Of komt Robert Lücken weer terug en blijven voor Bram Schwarz de 4- of toch nog een jaartje U23 als opties over? Het is Emile Ratelband niet gelukt om 20 jaar jonger te worden, maar er zijn nog genoeg roeiers U23 om weer een snelle acht te maken. Wordt vervolgd. En de prolongatie van de Head of the Charles titel? Dat gaat in 2019 net weer anders.