Meteen naar de inhoud

Finale in Luzern

Kijk hier naar de adembenemende finale (https://www.eurovisionsports.tv/fisa/#dm9kOzgzMDk3)

“This very young Dutch crew, they’ve got no fear”

World Rowing Cup III, Rotsee Regatta Luzern (7-9 juli)

In Luzern roeit De Holland Acht U23 als NED2.

De voorwedstrijd gaat niet helemaal volgens plan. De Holland Acht U23 loot meteen de sterkste tegenstanders, zoals de snelle Australiërs, de andere Holland Acht en een gevaarlijke Roemeense ploeg. De start is nog goed en NED2 ligt lang voor op NED1. Maar in de laatste 500m gaan NED1 en Roemenië onze acht voorbij. Zowel NED2 als ROU gaan naar de herkansing.
In de herkansing gaat NED2 voortdurend aan kop. Terwijl NZL en ROU in tempo 43-48 vechten om de tweede plaats gaat NED2 in tempo 38 af op plaats 1. Een seconde sneller dan de tijden van de voorwedstrijd.

De finale is live te zien op Eurovisionsports.tv.


“This very young Dutch crew, they’ve got no fear”

Ook in de finale komt NED2 goed uit de start. Na 500m ligt NED2 derde, voor NED1 en niet ver achter de ontketende Duitsers en Roemenen. Maar dan komen de Australiërs opzetten en op het laatst ook de Holland Acht NED1. NED2 blijft wel Great Britain voor. De commentatoren zijn onder de indruk van de twee Nederlandse achten in de finale en geven hun kijkers de tip om de komende jaren, op weg naar Tokyo, deze achten in de gaten te houden.
Zo zijn er eigenlijk twee finales tegelijk. Australië daagt Duitsland uit en er roeien twee Nederlandse achten in dezelfde finale in Luzern. De commentatoren krijgen het er warm van. “Sarah Cook is clasping my hand, she is so excited. … What a magical race. … The Dutch second crew (NED2) take fifth place, I think it was Britain that finish sixth, I really don’t know because it was so exciting”.
NLRoei sluit zich daarbij aan: “De Holland Acht legde zojuist beslag op de derde plaats, achter Duitsland en Australië. Maar het vlaggenschip van de mannenvloot werd flink geprovoceerd door de oranje SB-acht – oftewel Nederland 2 – die in de beginfase meer agressie liet zien en niet wegzakte toen de Holland Acht voorbij stoomde. De sb-ploeg werd vijfde en bleef in het kielzog van Nederland 1.”Ook de University of Washington is trots op de Neder-Huskies: “In a very closely contested men’s eight final, a Dutch boat featuring three current Husky underclassmen – Bram Schwarz ’20, Simon Van Dorp ’20, and Michiel Mantel ’19 (pictured) – contended for a medal position in the early going”.

Op naar Пловдив.

In de eerste voorwedstrijd winnen de Duitsers in 5:35, gevolgd door Great Britain in 5:36 en Italië in 5:38.
NED2 start vrijdag 7 juli om 13:25 in de tweede voorwedstrijd in baan 3 tegen NED1 (baan 1), Roemenië (baan 2), Australië (baan 4) en Nieuw Zeeland (baan 5). Na een ongelofelijk spannende eerste kilometer, waarin NED2 NED1 voor blijft, eindigt de U23 acht op de vierde plaats. In de tweede voorwedstrijd werd veel sneller geroeid dan in de eerste. Drie ploegen eindigen binnen 1 seconde in 5:31. NED2 roeit 5:37 en gaat naar de herkansing op zaterdag 8 juli om 15:47.
In de herkansing gaat NED2 voortdurend aan kop. Naar de Finale!


https://bm8.nl/wp-content/uploads/WhatsApp-Audio-2017-07-08-at-20.56.37.mp4
Terwijl NZL en ROU in tempo 43-48 vochten om de tweede plaats ging NED1 in tempo 38 af op plaats 1. Een seconde sneller dan de tijden van de voorwedstrijd. Zondag 9 juli om 15:03 opnieuw tegen NED1.


In de herkansing (Repechage) blijft NED2 ROU steeds voor. In de voorwedstrijd was dat nog anders.Worldrowing noemt RUSland per abuis BLR (Wit Rusland) en POLen HUNgarije maar voor de rest gaan we gewoon kijken zaterdag 8 juli om 15:47 met NED2 in baan 2.

De loting had anders kunnen uitpakken, maar nu roeien NED1 en NED2 meteen in de voorwedstrijd tegen elkaar. De nummers 1 en 2 van elke voorwedstrijd zijn meteen geplaatst voor de finale (A) op zondag. De rest kan zich via de herkansing op zaterdag nog plaatsen. Wie de finale A niet haalt roeit eerder op zondag de finale B.


NLRoei heeft een mooie prognose: “Bij de mannen zijn de kanshebbers iets lastiger aan te wijzen. Prioriteitsboot Holland Acht kende bij de EK een wisselvallig toernooi, maar sloot deze nog wel keurig af met brons, daarna heeft de ploeg van Mark Emke geen wedstrijd meer gevaren. Het is dus gissen of de ploeg zich kan meten met de toplanden Duitsland en Nieuw-Zeeland. Polen en Groot-Brittannië zijn sterke outsiders. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sterke onder-23-acht die met slechts één wissel vorig jaar goud won bij de WK in Rotterdam. Bij de Holland Beker zouden beide boten tegen het elkaar opnemen maar trok de Holland Acht zich op het laatste moment terug wegens een rugblessure van slagman Robert Lucken. De jonge honden zetten daar een keurige tijd van 5:28 neer en zullen op zijn minst een geduchte tegenstander zijn van de A-ploeg.”

De indeling met de voorwedstrijden van de M8+ als Race 51 en 52.

De herkansing is zaterdag om 15:47. De finales zijn zondag 9 juli om 9:50 (Finale B, plaats 7-12) en 15:03 (Finale A, plaats 1-6). (tijdschema van 28 juni, kan nog worden gewijzigd).
Informatie (updates volgen)

De namen van de tegenstanders in Luzern zijn hier na te lezen.

In Luzern is het ieder jaar bloedstollend spannend. Kijk bijvoorbeeld naar deze wedstrijd uit de recente prehistorie (vier ploegen finishen binnen 0,8 seconde).