Meteen naar de inhoud

Neerlands Hoop in Bange Dagen (2019)

Na de teleurstellende WK resultaten van 2018 is nog lang niet duidelijk welke ploegen zich gaan kwalificeren om in Tokyo (2020) medailles te winnen. Ook de samenstelling van de U23 WK equipe voor Florida (2019) telt nog louter vraagtekens.
De bondscoaches hebben een puzzel met heel veel stukjes, waarvan de prioriteiten zowel bij de Talenten als bij de A selectie nog lang niet zijn uitgekristalliseerd, zeker als blijkt dat sommige roeiers zich zelf nog niet realiseren hoe de riemen straks worden verdeeld. Komt Robert Lücken weer op slag in de Holland Acht, met of zonder roeiers uit de dubbelvier achter zich, of krijgt het Neerlands Hoop in Bange Dagen scenario, waarin Bram en Freek een riem mogen delen, de voorkeur? Heeft de nieuwe sponsor Red Bull liever een hem bekende naam, Max, op slag? Dan zit er misschien meer in dan een derde plaats, maar neemt vermoedelijk ook het aantal aanvaringen toe. Hebben de coaches nog iets te zeggen over de samenstelling van de ploegen en zo ja welke coach gaat dan over welke ploeg?
Aan welke World Cups doen we mee en welke slaan we tactisch over om de fouten van 2018 niet te herhalen? Voor snelle tijden kunnen we naar Plovdiv (WorldCup I 10-12 mei 2019) en Poznan (WorldCup II 21-23 juni 2019), voor een wedstrijd zonder USA naar het EK (Luzern 31 mei – 2 juni 2019), voor wind naar Rotterdam (WorldCup III 12-14 juli 2019). En dan zijn er nog de selectiedagen waar iedereen in de 1X en de 2- over de baan mag slingeren.
2019 wordt een spannend kwalificatiejaar. We gaan het volgen.

Voor de eerste trials (december 2018) worden de boordkaarten geschud en starten de kandidaten in de 2-. Althans, degenen die de start halen. De resultaten zijn nog niet consistent. Waren Bram en Freek in december nog kansloos in de trials, in januari 2019 gaan zij bijna aan kop. Op basis van de eerste 2- trials komt de beste acht dus nog niet vanzelf boven drijven. Ook de ergometertest van januari schudt de selectie verder op. Een maandje later start het circus in Delft en roeit Simon van Dorp in Seattle een ergometerwereldrecord op de dubbele Varsity (6 km). Even later ergometert Simon tijdens een intervaltraining een Nederlands record op de gewone afstand om daarna met 5:36,4 binnen een seconde van het Concept2 wereldrecord te finishen.

Intussen maakt bondscoach Emke vanuit Italië de voorlopige samenstelling van de Holland Acht bekend: 10 roeiers zonder stuurman, maar met Bram Schwarz van de gouden BM8+ 2017. Zo betaalt zijn vervroegde terugkeer uit Seattle zich uit in een snelle selectie. De andere “Amerikanen” moeten nog een jaartje wachten. Of zitten ze straks in Rotterdam al in een tweede Holland Acht voor een robbertje Freek tegen Bram?

Freek op slag van Nereus-kwartet (foto Ellen de Monchy)

Als tussendoortje wordt de selectie voor de Heineken en de Head in maart weer gespreid over diverse boottypes. Zo krijgt Robert Lücken met dubbelvierroeiers Tone Wieten en Abe Wiersma in de acht meteen zijn zin, al starten zij niet als Holland Acht maar in de acht van Nereus met Freek op slag. Ter compensatie stapt de stuurman met acht riemen en vier Lichte Dames van Njord in de dubbelviermet. Vanwege de harde wind besluit de wedstrijdleiding het kwartet op zaterdag weer open te breken. Na de nodige ruilrondjes vervalt uiteindelijk de 5km. Even later wordt na blok 1, 2 en 3 ook blok 4 van de 750m geannuleerd en eindigt de Heineken voor de meerderheid van de deelnemers in een tweekamp. Nereus wint de thuiswedstrijd.

Meteen daarna gaat het luchtruim dicht voor de Max 8 en 9 en worden ook de zaterdagnummers van de Head afgeblazen. Er was al niet veel tegenstand voor de Holland Acht, die met Bram op slag alleen de scullers van Skøll achter zich hoeft te laten. Tussenstand: Freek wint de Heineken, Bram wint de Head, Max wordt derde.
Na de Head worden de achten weer afgeriggerd en gaat het kwartetten verder in viertjes. De samenstelling hangt af van de volgende ergometertest. Wie zich daarna niet meteen op de vierzonder richt kan nog een uitstapje maken naar de Varsity, waar opnieuw alle ogen gericht zullen zijn op Triton. Omdat Nereus niet alle toppers stuurt mag Triton in de voorwedstrijd meteen een proeffinale roeien tegen Skøll. Met wind tegen heeft Triton daar niet veel moeite mee. Laga gaat als snelste derde naar de finale. In de tweede voorwedstrijd komt Thêta boven drijven. Nereus plaatst zich via de derde voorwedstrijd. In de finale komt Skøll nog gevaarlijk dichtbij, maar na 10:06 heeft Triton eindelijk de buit binnen.

Dertiendejaars Kaj Hendriks kan overigens nog jaren mee. Op dezelfde dag wint de zesenveertigjarige James Cracknell met Cambridge de Boat Race. Wie geen U23 meer mag roeien kan in andere velden nog 23 jaar door.

Na de aparte afstanden en winderige omstandigheden is het hoog tijd voor kwalificaties op de 2 km. Via een winderige Wedau Regatta wordt een EK kwartet geselecteerd. Bram blijft in de acht.
Lees hier en hier en hier verder hoe het Freek (en Ralf, Rik, Simon, Theis en de anderen) met wind mee en tegen vergaat in de rest van 2019.
Freek mag proberen een plaats in de vier te veroveren, maar na heel veel kwartetten eindigt hij met Michiel Mantel (BM8 2016 2017) in een half kwartet dat op de WK in Linz in de herkansing op zijn tandvlees de kwartfinales haalt en meteen daarna op de finish omslaat.