Meteen naar de inhoud

Tegenwind

Het voorseizoen 2019 begint met een winderige Neerlands Hoop tweestrijd tussen Bram, van de U23 gepromoveerd tot slag van de voorlopige Holland Acht, en Freek, opnieuw op slag van de Nereus Acht. Daarna wint Triton (eindelijk) de Varsity van Skøll, Laga en Nereus en kan het 2km seizoen beginnen.

Als opwarmer voor de U23 selectiewedstrijden op het NK Klein (19-21 april) reist een delegatie af naar de G(h)ent International Spring Regatta. Op zaterdag wint Finn Florijn daar de U23 skiff, ruim voor een mix van U23 en J18 roeiers Willem Stoop, Wietse Moreau, Sjoerd Scheper, David Laseur, Niels Boonstra, David van Velden, Hidde Lycklama, Guus Mollee, Joost Schwarz, Jelmer Bennema, Daan van der Hoeven en Jasper Joordens. Pas daarna volgen de Belgen, Engelsen en nog meer Nederlandse deelnemers. De U23 2X wordt gewonnen door Dolf Rutten en Jonathan Katzman van Njord. Op zondag start Finn Florijn niet en wint Joost Schwarz de U23 skiff. In hetzelfde weekend winnen in Piediluco (Italië) reserve skiffeurs Twellaar en Broenink in de M2X van het ANRT duo Keijser Van Sprang. In de acht worden Roemenië 1 en 2 1 en 2, voor Italië. Roemenië 3 wordt vijfde. De drie Roemeense achten gaan meteen door naar World Cup I.
En in Duitsland wordt Oliver Zeidler kampioen in de skiff en het duo Richard Schmidt/Malte Jakschik uit de acht kampioen in de twee zonder.

Daarna stromen de inschrijvingen voor het NK Klein binnen. Om te beginnen een brede dwarsdoorsnede van U23 roeiend Nederland: Jaime Aalders (Proteus), Luuk Achterberg (Argo), Jan Douwe de Boer (Wetterwille), Niels Boonstra (Njord), Fabian Driessen (Laga), Finn Florijn (Leythe), Ewoud de Haan (Njord), Theis Hagemeister (Willem III), Jasper Joordens (Leythe), Niek van Limbergen (Vidar), Wouter van der Meer (Laga), Joris Moerman (Skøll), Keenan Schuck (Proteus), Elias Stoffers (Maastrichtse), Robert Tiemeijer (Thêta), Ies Wiersma (Nereus) in de HSB1X, Ben Bakker (Aegir), Ties Talsma (Gyas); Daan Vos de Wael (Laga), Edwin van der Maarel (Laga) en Tim van Duivenbode met Pieter Cornelis Degeling (Proteus) in de HSB2-. Verder de bekende namen in de HE2- en de HE1X.

Het wordt wel even opletten bij de uitslagen. De Elite en SB-velden worden gecombineerd gevaren in samengestelde races. De nummers 1, 2 en 3 van alle (samengevoegde) velden ontvangen respectievelijk een gouden, zilveren en bronzen medaille. De beste SB-roeier in de samengestelde races ontvangt ook een gouden medaille. De beste SB-roeier die ook bij de eerste drie van de samengestelde races eindigt ontvangt dus twee medailles. Mits correct gekleed, want op de vrijdag en zaterdag van de Hollandia worden alleen nog berispingen uitgedeeld, maar vanaf zondag worden de nieuwe kledingregels consequent toegepast. Er zijn nog geen lange broeken goedgekeurd dus de handhaving zal vooral zijn gericht op de onderkleding, die met het verwachte weer wel zichtbaar zal zijn. Vergeet dus niet de streepjes op de mouwen na te tellen en de bakboord- en stuurboordsokken even hoog op te trekken. En wie naar Sarasota wil kan zo te zien bij de kapper beter kiezen voor ‘Kort Amerikaans‘ dan voor Soldaat van Oranje om op tijd een groen vinkje te scoren.

De NK begint met time trials op vrijdag. In de skiff starten vier geplaatste roeiers als eersten: Lennart van Lierop, Luuk Adema, Guillaume Krommenhoek en Gerard van der Velden. In de twee zijn Triton 1, Thêta/Proteus, Nereus (Lex van den Herik en Bo Wullings p3), Nereus/Laga 1 (Rik en Ralf Rienks p4), Nereus/Willem III (Mitchel Steenman en Michiel Oyen p5), Triton 3, Skøll/Nereus (Freek Robbers met Jan van der Bij p7) en Nereus/Laga 2 (Haye Dijkstra met Louis Stolper p8) geplaatst, gevolgd door Aegir, Aegir/Gyas, Gyas/Aegier, Gyas, Njord, Proteus, Skøll en opnieuw Triton.
In de HE8+ nemen zes verenigingsploegen van Laga, Nereus, Skadi, Skøll en Vidar het op tegen de HollandAcht (Skadi-combi), waar Bram de slagplaats volgens de inschrijving weer heeft ingeleverd. Omdat Vidar zich terugtrekt wordt het meteen finale.
U23 skiffeurs Theis Hagemeister, Robert Tiemeijer, Joris Moerman, Finn Florijn en Ewoud de Haan plaatsen zich met goede tijden in de time trials meteen voor de kwartfinales. Ook de Elite skiffeurs Luuk Adema, Guido de Ruiter, Lennart van Lierop, Gerard van der Velden en Guillaume Krommenhoek zijn als snelste vijf meteen door. In de eerste kwartfinale plaatsen Luuk Adema, Finn Florijn (SB) en Joris Moerman (SB) zich voor de halve finale. In de tweede kwartfinale volgen Guido de Ruiter, Ewoud de Haan (SB) en Robert Tiemeijer (SB). Uit de derde kwartfinale volgen Lennart van Lierop, Stefan van den Toorn en Theis Hagemeister (SB). En uit de vierde Guillaume Krommenhoek, Gerard van der Velden en Daan Klomp. Voor wat het waard is vallen de kwartfinaletijden van Luuk Adema en Finn Florijn het meeste op. Zij zijn ruim tien seconden sneller dan de anderen. De windwaaierende halve finales zijn niet gunstig voor de HSB. Er gaan alleen Elite roeiers uit baan 1, 2 en 3 door naar de finale. Finn Florijn, Robert Tiemeijer, Theis Hagemeister, Ewoud de Haan en Joris Moerman roeien B finale.
Van de HSB 2- halen alleen Ben Bakker en Ties Talsma de halve finales, ten koste van de als derde geplaatste HE2- Lex van den Herik/Bo Wullings. De finaleplaatsen zijn voor Nereus/Laga 1 (Rik en Ralf Rienks) en 2 (Haye Dijkstra/Louis Stolper), Triton 1 (Kaj Hendriks/ Jacob van de Kerkhof) en 3 (Harold Langen/Bas Thijssen), Freek Robbers/Jan van der Bij, Vincent Klaassens/Sander de Graaf. Triton 2 en Mitchel Steenman/Michiel Oyen zijn uitgevallen.

Terwijl de Engelsen geheimzinnig doen over hun selecties maken we ons op voor de finales. Ook deze zijn een prooi van de wind. Bijna iedereen die in de gunstige baan 1 mag starten wordt nationaal kampioen.
En terwijl de A selectie wederom op hoogtestage gaat (heren), of naar de World Cup 1 in Plovdiv (dames) gaan de U23 roeiers in de acht en de kandidaten voor de 4- naar de Wedau Regatta in Duisburg. Daar starten maar liefst 28 vier zonders en 16 achten. Omdat er geen herkansingen zijn, is iedere (voor)wedstrijd een soort finale. Het wordt een interessante reeks krachtmetingen. De HollandAcht U23 mag meteen tegen Deutschland. Ook de kwartetten in de verschillende HollandVieren komen Deutschland nog heel vaak tegen.