Meteen naar de inhoud

Baanrecord in Henley (The Ladies’ Challenge Plate)

Na een weekje sparren tegen de HollandAcht gaat de HollandAchtU23 als laatste test voor de WK begin juli 2019 naar Henley. Zoals bijna alles in Engeland zijn de roeiwedstrijden in Henley on Thames anders dan roeiwedstrijden in andere landen. De afstand is geen twee kilometer, maar een mijl plus vijfhonderdvijftig yards (2.112 meter). Er is geen zes- of achtploegenbaan, maar een tweeploegenbaan. De wedstrijdbaan wordt geflankeerd door balken, die de golven breken van passerende windvlagen en pleziervaartuigen. Er is geen ballissage, maar er vaart een umpire mee om de ploegen zo nodig met vlaggetjes en bemoedigende woorden terug te sturen naar hun eigen baan. Omdat er steeds maar twee ploegen tegelijk roeien, komen de aanwijzingen neer op het steeds luider uitspreken van de naam van de vereniging die van de rechte lijn afwijkt en de tegenstander dreigt te hinderen. De tussenstand na een onnavolgbaar aantal kwartmijlen wordt op bepaalde punten aangegeven door vrijwilligers die bordjes met een 1 en een 2 omhoog takelen (“the digital system”), zodat toeschouwers met een verrekijker kunnen zien welke ploeg er voor ligt. En de uitslag van elke race wordt niet uitgedrukt in de geroeide tijd, maar in een “Verdict” van het aantal lengtes verschil, bijv. “2/3 length”, “1 3/4 length” of “Easily”.

De organisatie is in handen van de Stewards en Leander Club, een roeivereniging met een clubkleur en een mascotte die nergens ter wereld met sport worden geassocieerd. Het lidmaatschap van de Stewards is niet voor iedereen weggelegd. Zij laten jaarlijks maar mondjesmaat nieuwe leden toe. “Membership is limited and there is a waiting list to join of between five and eight years. Applications must be supported by two existing Members.” Leander is al minstens zo exclusief. Wie niet voor een nationale GBR ploeg of een “blauwe” acht van Oxford of Cambridge heeft geroeid komt er niet zomaar in.

Deelnemen aan de wedstrijden is iets gemakkelijker. Wie op zondag de finale wil halen moet een aantal dagen achter elkaar tegenstanders verslaan. Herkansingen zijn er niet, wel kwalificatiewedstrijden voor ploegen die niet meteen zijn geplaatst. Zij mogen een week eerder komen voor de Qualifying Races, als de wedstrijdleiding ze toelaat (“The Committee shall, in its absolute discretion, select which of the entrants shall compete in these races”).

Na de Boat Race, waaraan alleen achten van Oxford en Cambridge mogen meedoen, is Henley Royal Regatta de belangrijkste wedstrijd voor de Engelse studentenverenigingen. Wat dat betreft is Henley te vergelijken met de Varsity in Nederland en de IRA in de VS. Het grootste verschil is dat een vereniging in elke klasse met meer dan één acht mag meedoen. Zo heeft het dominante Oxford Brookes, niet te verwarren met Oxford, dit jaar 12 achten ingeschreven, waarvan twee in de Ladies’ Challenge Plate, die Oxford Brookes al een aantal jaren achter elkaar heeft gewonnen.

Om het extra interessant te maken veranderen de Stewards de toelatingseisen om de zoveel tijd en zijn de regels alleen te begrijpen na het drinken van een oneven aantal pinten. Voor wie niet van bier zonder schuim houdt, is er ook Pimms, een soort breezer op basis van ginlikeur en komkommer. En overal bruist de champagne, die met het oog op de Brexit al ettelijke decennia geleden is ingekocht.
“The Events are grouped into different categories. At the top level there are six open events for men and six open events for women. At the intermediate level there are three events for men, catering for the best of the club and student crews. The next level offers five men’s events for the majority of club and student oarsmen. Finally, there are two events for junior men and one event for junior women. Please note the following event descriptions give a general understanding of the Qualification Rules.” En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, is er twee weken voor de Henley Royal Regatta (HRR) ook een aparte Henley Women’s Regatta (HWR) met eigen toelatingseisen, waar een damesploeg van Njord dit jaar The Cathy Cruickshank Trophy for Aspirational Academic Coxless Fours (AA 4-) wint.

Ook voor coaches en publiek zijn er strikte regels. Zo is het niet de bedoeling dat je je eigen ploeg aanmoedigt, maar dat het hele publiek beschaafd applaudisseert voor alle roeiers die voorbij komen. Daarom is Henley ook populair als uitje voor mensen die niets van roeien weten. Iedereen met een volle picknickmand met champagne, zalm, aardbeien met slagroom en voldoende linnen servetten in de achterbak van de Rolls is welkom. Zo past de HRR al eeuwen in het rijtje Ascot, Henley, Wimbledon. “Henley Royal Regatta, founded in 1839, is the best-known rowing regatta in the world, renowned for its gladiatorial match-racing. It is one of the highlights of the summer sporting and social calendar in the UK, as well as the rowing calendar internationally. It attracts 300,000 visitors over a five-day period.  More than 300 races are staged at the Regatta, featuring Olympians and emerging stars from around the world.”
Daar horen dus ook kledingregels bij: jurken tot onder de knie, hoedjes, verenigingsjasjes met bij de gelegenheid passende dassen én sokken. Er zijn ook ongeschreven regels. Zo is het niet de bedoeling dat de das past bij het jasje. De kleuren van het jasje horen bij de vereniging, de das representeert een prestatie, bijvoorbeeld deelname of winst bij een belangrijk toernooi. “Henley is steeped in tradition and its formal dress code ensures that style and elegance is enjoyed by all who attend. Members are reminded to bring the dress code and mobile phone policy to the attention of their Guests, in order to avoid the possibility of embarrassment of a Guest being refused admission or being escorted out of the Enclosure.”
Een variant van deze regels is in 1984 in Nederland geïntroduceerd door een Njord-ploeg die in de Henley-finale werd verslagen door de Engelse vier met o.a. Steve Redgrave, die later dat jaar Olympisch Goud zou winnen. Omdat Redgrave cs werden gesponsord door een Nederlands bedrijf (DAF) en na hun Henley-overwinning ook roze Leander-sokken mochten dragen, nam Njord de roeisokkenregel mee naar Nederland. Sindsdien roeien steeds meer Nederlandse ploegen in het buitenland ook met bijpassende ploeg- of verenigingssokken. Meereizende fans moedigen hun ploeg aan door dezelfde sokken te dragen.

Elke wedstrijd staat in het teken van een andere bokaal. De hoogste klasse, de Grand Challenge Cup, is open voor iedereen. Dit is de klasse waarin nationale achten die zich al hebben gekwalificeerd voor WK of Olympische Spelen op weg naar hun trainingskamp nog een weekje rustige mijlen meepakken. Zo heeft de Deutschland Achter de Grand Challenge al twaalf keer gewonnen, vaker dan de USA (11) en de USSR (9).
De Ladies’ Challenge Plate (op de blikken uit de 19e eeuw, toen de Henley Regatta nog niet Royal was, ook wel Ladies Challenge Cup genoemd) is sinds 1846 de bokaal voor de een-na-hoogste achtenklasse. “It is believed it is so named because the cup was presented by the wives of Stewards, or ladies of Henley.”

Achten met roeiers die geen deel uitmaken van de nationale A-selectie roeien om de Ladies’ Challenge Plate. Jongere verenigingsachten kunnen ook starten in de Thames Challenge Cup, de Temple Challenge Cup of de Princess Elizabeth Challenge Cup, elk met eigen restricties. Zo mogen roeiers uit de U23 selectie niet meedoen aan de Thames Challenge, is de Temple Challenge een soort Henleyspecifieke Beginnelingen-klasse en heeft de Princess Elizabeth Challenge strikte leeftijdsgrenzen. In de meeste klassen moeten alle roeiers lid zijn van dezelfde (studenten)roeivereniging. Bij sommige nummers zijn combinatieploegen toegestaan, van maximaal twee verenigingen.

Terwijl de nationale achten zich inschrijven voor de Grand gaan de studentenverenigingsachten (Yale, Cal, Washington, Harvard, Brown, Princeton, Oxford Brookes, Nereus, …) dus naar de Ladies’ Challenge Plate. Dit is ook de wedstrijd voor de HollandAchtU23, die in Henley start in het rood-wit-blauw van Hollandia Roeiclub.

“THE LADIES’ CHALLENGE PLATE FOR EIGHT OARS WITH COXSWAIN
1. Any crew of eligible members of any club established at least one year before the closing date for entries may contend for this prize, subject to the following:
– No heavyweight F.I.S.A. Senior national crew may contend for this prize.
2. No one (coxswains excepted) shall compete in this event and in any other eight-oared event at the same Regatta.”
Tot 1985 stond de Ladies’ Challenge Plate alleen open voor studentenverenigingen. Tegenwoordig mogen alle verenigingen meedoen. Combinatieploegen van meer dan twee verenigingen kunnen zich laten uitzenden door een bestaande vereniging, mits meer dan een jaar eerder opgericht. Daarom roeien Engelse nationale combinatieploegen in Henley onder de vlag van Leander (opgericht in 1818). Zo roeit de nationale GBR acht in het hoofdnummer (The Grand) als Leander Club and Oxford Brookes en roeit de GBR U23 acht als Newcastle and Cambridge (en Leander en ….).
Nederlandse roeitalenten kunnen voor een buitenlandse uitzending terecht bij Minerva (opgericht in 1897) en Hollandia Roeiclub (opgericht in 1954). Hollandia stuurde al vaker succesvolle Nederlandse ploegen naar Henley. In 2016 won de HollandAcht onder de naam Hollandia, maar gekleed als ANRT, de Grand. De finale van 2004, waarin Hollandia won van Harvard met de roeiende Facebook-oprichters en latere Bitcoin-magnaten Winklevoss, werd nagespeeld in de film The Social Network.

De Henley scène in The Social Network: Harvard verliest van Hollandia
Hollandia wint The Grand in Henley (2004)
Hollandia roeit Ladies’ Challenge Plate finale in Henley (2019) foto Hugo Salinas

De inschrijving voor 2019 is open van 1 mei tot 17 juni. Het aantal inschrijvingen bereikt record-hoogte (660 ploegen uit 18 landen). Bij The Grand Challenge Cup is het met twee inschrijvingen meteen finale, maar het aantal inschrijvingen voor The Ladies’ Challenge Plate is twee keer zo hoog als vorig jaar. De HollandiaAchtU23 mag het onder nummer 30 opnemen tegen twee Oxford Brookes achten, Leander Club, de GBR U23 acht, Belgische, Duitse, Franse (U23) en andere Engelse achten. De Belgische acht is een multinationaal (Deens, Duits, Engels, Nederlands) initiatief van een Engelse stuurvrouw en heeft Max Ponsen (BM8 2016, 2017, HOCR 2018) op slag. De GBR U23 acht start onder de naam Newcastle University and Cambridge University maar heeft net zo’n brede samenstelling als de Hollandia acht.
Vorig jaar won Oxford Brookes.

Naast de HollandiaAchtU23 in The Ladies’ Challenge Plate, de HollandiaW4X in The Princess Grace Challenge Cup, twee HollandiaW4- in The Town Challenge Cup, de HollandiaM2- in The Silver Goblets & Nickalls’ Challenge Cup, twee HollandiaW2- in The Hambleden Pairs Challenge Cup, twee HollandiaW1X in The Princess Royal Challenge Cup, twee HollandiaW2X in The Stonor Challenge Cup en verschillende ploegen van Gyas, Njord, Okeanos, Skøll en Triton kunnen we dit jaar in Henley ook een acht (Temple) en een vier-met (Prince Albert) van Nereus verwachten. Beide Nereusploegen worden gecoacht door iemand die Henley als roeier én als coach kent: Diederik Simon.

Wie sinds vorig jaar ook goed de weg weet in Henley is de jongste “Amerikaan” in de HollandiaAchtU23. Olav Molenaar won in 2018 met Skøll de Prince of Wales Challenge Cup (M4X). Daarna werd hij direct ingelijfd door de Cal Bears (University of California, Berkeley) om na de IRA van 2019 weer op tijd terug te keren voor de HollandiaAchtU23: Theis Hagemeister (slag), Joris Moerman, Ties Talsma, Wibout Rustenburg, Olav Molenaar, Gert-Jan van Doorn, Daan Vos de Wael, Finn Florijn en Bjørn Kwee (stuurman).

In een knock out toernooi zoals Henley (of de Boat Race) komt het vooral aan op goed starten en de voorsprong niet meer weggeven. Daarom traint de HollandiaAchtU23 in het laatste weekend voor Henley startjes tegen de HollandAcht met Simon van Dorp en Maarten Hurkmans.

De stand der overwinningen en voorrondes van The Ladies’ Challenge Plate, inclusief de geschrapte overwinning van de Nereus-acht met Freek op slag in 2016, is hier te vinden.

De indeling voor de Qualifying Races wordt op 23 of 24 juni bekend gemaakt (“It is entirely the responsibility of each crew entered in the Regatta to check this website to determine whether or not they are required to compete in the Qualifying Races. No other form of communication will be used by the Regatta in relation to these races.”). De Qualifying Races hebben een eigen reglement, dat afwijkt van de regels van het hoofdtoernooi. En wie tussen de wedstrijden door nog het water op wil voor een korte training vindt hier de verkeersregels en tijdrestricties.

Op 29 juni is de loting. Daarna volgt elke dag op deze pagina het actuele wedstrijdschema. De eerste kolom is het wedstrijdnummer, gevolgd door de (lokale) tijd, de naam van de race (bijv. Ladies voor The Ladies’ Challenge Plate), nummer en naam van de twee ploegen die tegen elkaar roeien.
De links naar de live feeds (YouTube) staan hier. De live results stream staat hier.

Steve Redgrave loot Hollandia

Hollandia is in de loting net als Oxford Brookes A, Newcastle & Cambridge (GBR U23) en Leander vet gedrukt. Dat betekent ‘selected’. “Traditionally the Committee has ‘selected’ certain crews in the Draw for a number of the events. The purpose of this is to achieve the fairest and most satisfactory racing programme. Crews may be ‘selected’ because they are considered to be the fastest in their event or in order to keep apart overseas crews from the same club or country or for other similar reasons. This means that ‘selection’ is not the same as ‘seeding’.”

(c) Henley Royal Regatta
Houdt ook de aparte borreltijden in acht. Tussen 17:43 – 18:39 zijn genodigden welkom in de champagnetuin
Kijkadvies voor donderdag 16:00: Oxford Brookes (B) tegen Euro-Belgische ploeg in the Ladies’

Op donderdag winnen de internationals onder Belgische vlag (28), voorgeslagen door Max Ponsen, in een knappe inhaalrace van Oxford Brookes B (35). Op vrijdag verslaat de Engelse U23 acht, roeiend als Newcastle & Cambridge (33), de Duitse acht uit Frankfurt (29). Na een furieuze start en een tussentijd bij 3/4 mijl van 3:00 wint GBRU23 met gemak.

Even later heeft Oxford Brookes A (34) weinig moeite met de Franse tegenstanders (27). Met een tussentijd bij 3/4 mijl van 2:59 kunnen ze rustig uitroeien.

Na de lunchpauze roeit Hollandia tegen Molesey. “Very smooth, they move nicely, looking pretty strong, in control, a really good race” volgens de lokale commentatoren, die het kunnen laten om de eerste mijl vooral de thuisploegen aan te moedigen. Met tussentijd 3:00 en Verdict 1 length is Hollandia door naar de halve finales op zaterdag.

Even later heeft Leander (31) weinig moeite met de Euro-Belgen. Zij worden zaterdag de tegenstanders van Hollandia. Ook Nereus doet het goed in de Temple. Na winst op Harvard zijn zij door naar de halve finales.

In de Temple kwartfinale schakelt Nereus Harvard uit

In de eerste halve finale heeft Oxford Brookes A weinig moeite met GBR U23 (Newcastle cs). Met een fris windje mee en een scherpe tussentijd van 2:55, slechts 1 seconde langzamer dan hun recordtijd van vorig jaar, plaatst Oxford Brookes zich met gemak voor de finale.

https://twitter.com/henleyresults/status/1147488323348381697

Na de lunchpauze roeit Hollandia tegen Leander. Om de lijn met het voorseizoen vast te houden is de wind aangewakkerd en gedraaid naar dwars op de baan. Guillaume Krommenhoek heeft in de skiff (Diamonds) minder last van de golven dan Luuk Adema en mag zondag tegen Olli Zeidler.
Dan komt Hollandia. De commentatoren zijn vol lof over de concentratie en het ogenschijnlijke gemak waarmee ze de meer ervaren Leander ploeg voorblijven. “Smooth, composed, relaxed, almost like they are enjoying themselves, textbook Dutch rowing.” Halverwege heeft Hollandia een halve lengte voorsprong, maar dan komt Leander toch nog terug. Hollandia houdt stand. “This silky Dutch crew is going for the win.” Omdat Leander blijft aandringen moet Hollandia tot de finish stevig doorroeien. Dat wordt beloond met een baanrecord.

Na de finish van de halve finale tegen Leander vertelt stuurman Kwee van Hollandia aan Olli Zeidler, die in Henley ook in rood-wit-blauw roeit, dat hij niet bang hoeft te zijn voor Broenink, die nu traint in de dubbeltwee, maar dat hij zondag tegen Guillaume Krommenhoek mag roeien.

Even later plaatst de vier zonder van Nereus/Laga zich ook voor de finales. Daarna komt er een spontane roeipauze omdat “International Rescue” de zwanen en de ganzen van de baan moet lokken nu de “Swan support boat” een technische storing heeft. Uiteraard hebben de commentatoren van dienst (Martin Cross en Sarah Cook, die ook de World Cup wedstrijden van commentaar voorzien) voor meer dan een uur aan toepasselijke anecdotes om het publiek geboeid te houden. Na de thee plaatst ook de M4X (Skøll, Orca, Theta) zich voor de Prince of Wales finale, waar zij het mogen opnemen tegen de GBR U23 M4X.

Sir Matthew Pinsent blikt terug op enkele halve finale hoogtepunten, zoals de halve finale van de Ladies’ Plate: “a stunning race, with a record”
De finale van de Ladies’ Challenge Plate is Race 11 om 13:30 lokale tijd. Oxford Brookes A, de winnaar in 2016, 2017 en 2018 en eerder in het seizoen ook al snel in Duitsland, tegen Hollandia.

Row2k blikt vooruit op de finale: “Dynasties are created and destroyed in the Ladies Plate, and whilst Oxford Brookes will look to secure their next win, Hollandia will aim to extend their international reputation, especially after setting a new record in their Saturday semi-final, beating the previous record set by Oxford Brookes in 2018. Brookes, therefore, will be on high alert. The Netherland’s crews are coming to the forefront of the international rowing circuit and may threaten the stranglehold on the regatta that Brookes has forged over recent years. Brookes, however, remain the favorites to win; being unbeaten on the domestic circuit since 2016, whilst the Dutch crew present a seismic shift in the landscape of this event, which may see Brookes stream of victories come crashing down.” De wind is weer gedraaid. Op de iets gunstiger Berks baan wint Oxford Brookes (5:59). Verdict 1 length, net als een dag eerder tegen GBR U23.

Na de lunchpauze roeit de acht van Nieuw Zeeland, met Mahe Drysdale en Hamish Bond, een 2:54 tussentijd in de Grand, een lengte voor GBR. Maar ook de eindtijd van Nieuw Zeeland (6:00) is niet sneller dan het baanrecord van Hollandia op zaterdag (5:57). Met de nodige omrekeningen naar kilometers, beauforts en gewone minuten hebben we een goede graadmeter voor Florida. In Duisburg was het gat tussen Oxford Brookes, Leander en HollandAchtU23 nog veel groter. Volgende week in Rotterdam kunnen we zien wat USA U23 doet.
Oxford Brookes mag volgend jaar proberen het Henley Ladies’ Challenge Plate baanrecord terug te veroveren.

^ Denotes that the time was recorded in a heat
Ook Nieuw Zeeland roeit met zesvoudig Diamond Sculls winnaar Mahe Dysdale aan boord in de Grand (6:00) niet sneller dan Hollandia in de Ladies’ (5:57)