Meteen naar de inhoud

U23 tegen Deutschland

De internationale Wedau Regatta in Duisburg is 10 – 12 mei. Er is een dubbel programma, met deels andere inschrijvingen en andere bokalen op zaterdag en zondag.

De kersverse HollandU23 acht start op zaterdag (race 131) in een veld van 11 en op zondag (race 231) in een veld van 15 + 1. Behalve Duitse, Engelse, Chileense, Franse en Zwitserse nationale achten zijn er ook drie achten ingeschreven van Oxford Brookes, de vereniging die al jaren de achten velden in Henley domineert. En alsof het nog niet genoeg is na de voetbaloverwinningen van deze maand schrijft Oxford Brookes na de sluiting nog een U23 acht bij zodat het totale aantal achten op zondag op 16 komt.
Voor Nederland roeien Robert Tiemeijer, Willem van Soest, Joris Moerman, Ties Talsma, Wibout Rustenburg, Daan Vos de Wael, Finn Florijn en Theis Hagemeister (slag), op zaterdag gestuurd door Doddy Wolfs en op zondag door Bjørn Kwee. Nadat Simon van Dorp en Michiel Mantel met hun Huskies acht (en Gert-Jan van Doorn in de tweede acht) in Seattle de Windermere Cup hebben gewonnen van de B-acht van Duitsland zullen de Duitse achten in Duisburg extra gemotiveerd zijn om de HollandAcht2 te kloppen. In het persbericht van de organisatie worden de voorwedstrijden voor het gemak overgeslagen en stormt de Deutschland8 meteen twee finales in: “Auf der renommierten Bahn stellt sich der Deutsche Ruderverband mit der kompletten Nationalmannschaft. Durch das Rekord-Meldeergebnis stehen 214 Läufe auf dem Programm. Einer der Höhepunkte ist der Auftritt des Deutschland-Achters am Samstag (17:45 Uhr) und Sonntag (16.45 Uhr).” Er staat ook voor deze mannen nog iets op het spel, want de samenstelling van de Deutschland8 en de Deutschland4 is nog niet definitief.
“Für das Flaggschiff des Deutschen Ruderverbandes ist es der erste und zugleich einzige Start in Deutschland in diesem Jahr – und zugleich der einzige Härtetest vor den Europameisterschaften Ende Mai in Luzern. „Auch deshalb ist Duisburg für uns so wichtig.“ Im Anschluss an die Regatta erst wird die endgültige Besetzung des Deutschland-Achters bekannt gegeben, der auf der Wedau-Bahn schon mal Anlauf auf das erste Großereignis nimmt.” Om niet meteen onder die Duitse druk te bezwijken zetten de coaches Nederduitser Theis Hagemeister, die roeit voor Willem III én Münchener RC, op slag. Oudere lezers herinneren zich misschien nog zijn Nederduitse voorganger Jürgen Nelis, die vanuit Trier terug kwam om met de Nederlandse M4X naar de OS te gaan waar Rienks/Florijn goud won in de M2X en Schwarz senior M4- roeide (1988).
Bij de vieren is het zo mogelijk nog drukker dan bij de achten. Een aantal voormalige Duitse achtroeiers start in de 4- en moet zich daar ook nog bewijzen voor een plaatsje in de selectie. Net als in de NLkwartetten van coach De Widt roeien de Duitse vier-roeiers op zaterdag en zondag in verschillende opstellingen. Nederland heeft drie kwartetten met verschillende samenstellingen ingeschreven en Nereus stuurt ook een vier. Dat leidt op zaterdag tot 28 inschrijvingen (race 124) en op zondag 21 (race 206).
Als de noordenwind geen roet in het eten gooit is dit het tijdschema. De loting van de 4- en de 8 op zaterdag staat hier. De HollandAchtU23 mag zaterdag meteen tegen Deutschland1 in de eerste voorwedstrijd.

Op de eerste dag weet één Nederlandse vier zich te plaatsen voor de A finale: Mitchel Steenman, Michiel Oyen, Jan van der Bij en Nelson Ritsema. Het verschil met de Fransen is minimaal: 0.58 seconden. De vieren met Rik en Ralf Rienks, Sander de Graaf en Vincent Klaassen en Harold Langen, Bas Thijssen, Roel van Broekhuizen en Freek Robbers plaatsen zich voor de B-finale. In de A-finale wint het eerste GER-kwartet (Brummel, Wimmberger, Planer, Merget) met 6:11 in de stromende regen gemakkelijk van GBR (6:14) en NED (6:19). In de B-finale heeft de Rienks-vier een snelle start. Ook na 1 km zijn ze met 3:02 nog sneller dan de Duitsers in de A-finale. Maar met 6:08 gaan de Fransen ze toch nog voorbij. NED wordt tweede in 6:09. De derde Nederlandse vier wordt derde in de B-finale. Met deze tijden (6:09 6:13) zouden de twee Nederlandse vieren van de B-finale nog vóór de Nederlandse vier van de A-finale (6:19) zijn geëindigd.
Voor zondag worden de kaarten weer geschud en krijgen de kwartetten een nieuwe kans. Nu met minder tegenstand. Mitchel Steenman, Michiel Oyen, Jan van der Bij en Nelson Ritsema halen opnieuw de finale. Rik en Ralf Rienks, Sander de Graaf en Vincent Klaassen plaatsen zich zondag ook. Intussen wint in Plovdiv de damesvier met Karolien Florijn van USA en CHN en verovert Max in Barcelona een podiumplek.
De nieuwe samenstelling van de GER vieren doet het minder dan de opstelling van zaterdag. GBR (6:20) wint voor NED1 (6:23), GER2 (Brummel, Leske, Braun, Merget) (6:25), NED2 (6:27), FRA (6:29) en GER3 (Planer, Johannesen, Schroter, Wimmberger) (6:38).

De Nederlandse acht, op zaterdag gestuurd door Doddy Wolfs, wordt vijfde in de voorwedstrijd, ruim achter GER, Oxford Brookes 1 en 2 en FRA, en gaat niet naar de finale, waarvoor zich nu net als bij het voetbal vooral ploegen uit Brexittanië hebben geplaatst.

In de finale wint GER met gemak (5:57) van GBR (6:02) en Oxford Brookes (6:03). In de Giro wint @rogla de proloog, 30 seconden vóór Tom. Zondag nieuwe kansen.

De HollandAchtU23 (Bjørn Kwee) start zondag in voorwedstrijd 3 tegen Oxford Brookes 1 (Harry Brightmore) en 2 (Gavin McWilliams), de A-finalisten van zaterdag, en GER U23 1 (Florian Koch) en 2 (Julius Fabry). In voorwedstrijd 1 starten Chili, Oxford Brookes U23 1 (Isaac Schmidt), Duitsland1, Oxford Brookes U23 2 (Laura Hyatt), FRA U23 en GER U23 3. In voorwedstrijd 2 Duitsland2 en 3, GBR (Leander), SUI en GER U23 4. Dat maakt voorwedstrijd 3 een soort halve finale, met meer A-finale kandidaten dan in de andere voorwedstrijden.
De eerste voorwedstrijd is voor GER (6:08). Zij hebben weinig moeite met Oxford Brookes U23 (6:10). GBR (6:08) wint de tweede voorwedstrijd, ruim voor Duitsland2 (6:13).
De derde voorwedstrijd is voor Oxford Brookes. Beide Brookes achten roeien 5:58. NederlandU23 ligt na de eerste kilometer vierde maar verslaat in de laatste 750 meter de eerste Duitse U23 acht voor een mooie derde plaats. Een vierde plaats was al genoeg geweest om de B-finale te halen, maar als je van Duitsland kunt winnen laat je dat niet na, ook al is het nog maar een voorwedstrijd. De tijden van NederlandU23 (6:06) en de Duitse U23 acht (6:07) zouden in de andere voorwedstrijden goed zijn geweest voor plaatsing in de A-finale.

In de A-finale roeien alleen GER en GBR. De B-finale is veel internationaler, zonder Oxford Brookes die we later in Henley wel weer zullen zien, maar met Chili, Frankrijk, Duitsland én de HollandAchtU23.

Bij de damesachten wint GBR met aan boord Samantha Redgrave (om maar eens een naam te noemen) van NederlandU23, Duitsland, FrankrijkU23, DuitslandU23 en Nereus. Dan komen de kanonnen in de A-finale van de mannen. Oxford Brookes gaat weer als een Roemeen van start, maar Deutschland pakt meteen een voorsprong. Brookes vecht zich nog aardig terug, maar op de finish zijn het toch weer de Duitsers die hebben gewonnen (5:56). Brookes 1 en 2 eindigen met 5:58 en 6:01 als tweede en derde, gevolgd door GBR (Leander) (6:05) Brookes U23 (6:09) en Deutschland2 (6:11).
In de B-finale komen de twee Duitse U23 achten het beste uit de start. In het derde interval pakt DeutschlandU23 1 een lengte. Nederland komt traag op gang maar weet in de laatste 500 nog vlak bij de winnaars te komen en zo wordt het in de sprint nog spannend. Een lengte achter de Duitsers finishen vier achten binnen 1 seconde. Ook nu weer zijn de tijden in vergelijking met de A-finale niet slecht. DeutschlandU23 6:04,54 HollandAchtU23 6:07,35.
Hiermee is ook de selectie voor de stuurplaats duidelijk. Bjørn Kwee wordt opnieuw stuurman van de HollandAchtU23.
In juni komen de “Amerikanen” er weer bij en volgt nog een selectiedag. En daarna gaan we via Henley, de “thuiswedstrijd van Oxford Brookes”, naar Florida. Eén ding weten we nu al: in Sarasota roeit maar één Deutschland8 en één GBR8.
Na afloop maakt de Duitse bondscoach zijn EK selectie bekend. De Deutschland-Achter verwelkomt twee nieuwe roeiers: Christopher Reinhardt (21) en Laurits Follert (23). Merget, Planer, Wimberger en Brummel, die in eerdere jaren nog in de acht mochten roeien, starten in de 4-. Braun en Leske in de 2-. Er gaan vier reserves en een reservestuurman mee. Op het EK in Luzern wint de Deutschland Achter van GBR en de HollandAcht. De Duitse vier komt niet verder dan de derde plaats. Even later in Poznan strandt de vier zelfs in de B-finale.
De Nederlandse coaches puzzelen nog even verder met de vieren. Na de nodige schermutselingen wordt een vier opnieuw naar Duitsland gestuurd.