Meteen naar de inhoud

Wind tegen wordt Rückenwind

Alsof het nog niet genoeg was na de winderige wedstrijden op de Amstel en de Wedau staat ook op de Westelijke de wind weer behoorlijk tegen. De HollandAchtU23 roeit als Skøll-combi vooral tegen verenigingsploegen. Omdat Laga zich na de loting terugtrekt is het in een keer finale.

Vanwege de wind gaan twee van de acht banen dicht en hebben alleen nummers met 6 of minder inschrijvingen direct finale.

De tijden zeggen niet veel en Njord had met slag Gerard van der Velden en U23 roeier Ewoud de Haan al twee (makkelijk gewonnen) HE2- races in de benen en won de dag ervoor ook de HE4-, maar blik=blik en Oxford Brookes is in Henley ook maar een verenigingsploeg (met een acht in elke divisie). Het is voor de bookmakers nu de vraag of we Henley gaan vergelijken met het Songfestival of toch eerder met de de voetbalfinales waar ook nogal veel Engelse ploegen in spelen.
In Duisburg waren de Oxford Brookes achten veel sneller dan de HollandAchtU23. Om in Henley van Oxford Brookes te winnen zou de acht dus nog versterking kunnen gebruiken. Die kan in juni komen van “Amerikanen” die na de IRA (31 mei – 2 juni) weer naar Nederland komen, maar dichter bij huis zijn er nu al mogelijkheden. Krijgt Ewoud de Haan, die op de NK time trial maar 0,4 seconde langzamer was dan Finn Florijn en in de B-finale Joris Moerman achter zich liet, na de Westelijke een kans op een plaatsje in de acht? Doet Ralf Rienks, nu zijn Holland4 kwartet niet naar het EK gaat, nog een gooi naar een plaatsje in de Rienks-Florijn3?

Overigens werden er in het winderige westen precies 114 jaar geleden ook al roeiwedstrijden gehouden, te zien op de oudste Nederlandse sportfilm (28 mei 1905).

Intussen in Milaan: Lega voorman Salvini probeert EK uitzending te winnen in een shirt van de Italiaanse Roeibond (FIC). Het levert hem veel stemmen op.

Als volgende oefening start de HollandAchtU23 onder de naam Gyas-combi, met een internationaal accent van slag Theis Hagemeister (MUR), op de ARB (1-2 juni). Er zijn ruim voor de sluiting al dertien inschrijvingen, dus het wordt net iets meer dan een korte training. Maar de tegenstanders van o.a. Njord, die opnieuw niet alleen in de HE8+ starten maar ook in HE4- en HE2-, maken dit weekend meer trainingskilometers. Voor de verandering draait de wind naar zuid (dwars op de baan) en worden de voorwedstrijden geroeid als time trials over 1750 meter op twee banen. In het geval van time trials plaatsen de zes snelste ploegen zich voor de A-finale, waarbij de winnaars vanwege de wind wellicht niet in baan 3 en 4 maar in baan 1 en 2 starten. Afhankelijk van de wind en het tijdschema zijn er geen B-finales. Een beetje rustig beginnen is er dus niet bij. De wind draait van zuid naar west en weer terug naar zuid. Het wordt tropisch warm.

Intussen plaatst de HollandAcht zich in Luzern met een tijd van 5:22,950 in een keer voor de EK finale. GBR (5:25) gaat naar de herkansing. In de andere voorwedstrijd plaatst de Deutschland Achter zich met gemak (5:27), voor Roemenië, Rusland en Polen. De 4- en de 2X plaatsen zich voor de halve finales en skiffeur Broenink plaatst zich op zijn favoriete baan als snelste (6:47) voor de kwartfinale. De 2- haalt het niet. Onze Roemeense vriend Tudosa gaat in de 2- wel meteen door naar de halve finales en wint uiteindelijk weer zilver, vlak achter de Sinkovic brothers.
In de EK skiff finale roeit Broenink een fantastische inhaalrace. Hij laat Ondrej Synek en Damir Martin achter en gaat zelfs Oli Zeidler voorbij, maar in de laatste 50 meter komt Olli toch nog terug. Broenink wint zilver, 0,19 seconden achter GER.

De HollandAcht doet het na de snelle voorwedstrijd minder in de finale. GER wint overtuigend van GBR (met een nieuw slagenpaar van Oxford Brookes: Josh Bugasjki en Matthew Tarrant), NED wordt derde.
Op de ARB wint de HollandAchtU23 uiteindelijk van een dozijn andere achten. Nereus wordt tweede.
In hetzelfde weekend is in het Verre Westen (Californië) ook de IRA, de Amerikaanse Varsity. De A-finale in het hoofdnummer gaat tussen o.a. Yale, de winnaar van 2017 en 2018, Washington (Simon van Dorp, Michiel Mantel, Gert-Jan van Doorn) en Cal (Maarten Hurkmans, Olav Molenaar). Yale wint voor de derde keer het hoofdnummer. Washington wint voor de twaalfde keer het puntenklassement. Cal wint in de tweede acht en wordt derde in het puntenklassement. De derde acht van Brown (Jaap de Jong) wordt zesde.
Na de IRA eindigt het Amerikaanse studentenroeiseizoen. Sommige universiteitsachten gaan nog naar Henley, maar de meeste roeiers gaan terug naar huis, al dan niet naar hun nationale (U23) acht. Een paar Nederlandse “Amerikanen” uit de HollandAchtU23 van 2017, zoals recordhouder Simon van Dorp en Maarten Hurkmans, hebben nog kans op een plaats in de HollandAcht of de HollandVier, die na Luzern misschien toch nog wat versterking kunnen gebruiken.

Ook Duitsland verheugt zich al op de terugkeer van “Amerikanen”, en betreurt de terugkeer van Theis naar Nederland:
Bericht Theis Hagemeister | Holland oder Deutschland
Theis Hagemeister ist als Junior für die Niederlande bei dem Coupe de la Jeunesse sowie beim Basel Head im Holland 8er gestartet. Nach einer kurzen Pause in 2018 ist er nach München umgezogen und hat zum Münchener Ruderclub gewechselt. Nach einer guten Rückfindung ins Training in Zusammenarbeit mit Andreas Fischbach wurde entschieden die U23 WM in Florida als Saisonziel anzusetzen und dabei beide Nominierungsprogramme mitfzufahren, also das Deutsche sowie auch das Niederländische aufgrund der doppelten Staatsangehörigkeit. Theis schaffte U23 den 6. Platz in Deutschland und in den Niederlanden den 2. Platz. Damit wurde er in Holland direkt für den 8er in Duisburg gesetzt. Wie es noch weiter geht wird sich in den nächsten Wochen entscheiden, wenn noch die im Ausland studierenden zurück kehren.

Theis blijft als lid van WillemIII op slag van de HollandAchtU23 die als Leythe-combi op 16 juni Nationaal Kampioen kan worden.
Als troost voor onze Oosterburen stuurt coach De Widt een vier zonder naar Ratzeburg. Voor de verandering gaat het nu om het kwartet Rienks, Rienks, De Graaf, Robbers. Zij roeien op zaterdag 8 juni tegen 12 vieren uit Duitsland en Polen en op zondag 9 juni tegen 11 vieren uit Denemarken, Duitsland en Tsjechië. Op zaterdag wordt de HollandVier fluitend en met een stevige zuidwestenwind mee op de Küchensee tweede (5:56) in de voorwedstrijd, achter een Duitse U23 vier (5:53): Friedrich Dunkel (1997), Paul Seiters (1998), Olaf Roggensack (1997), Marc Kammann (1997), die op de Wedau Regatta in andere Duitse U23 vieren roeiden en daar in de B finales achter de Nederlandse vieren eindigden. In de finale op de 8 ploegenbaan wordt NED geflankeerd door 5 Duitse vieren aan de ene kant en 2 Poolse vieren aan de andere. Vanwege de harde wind worden de finales vier uur uitgesteld: “Wegen Wind: Regattapause bis 17h!”. Maar ook om 17:00 uur hoeft de Drohne die de finales in beeld gaat brengen nog niet op te stijgen. Na een uur overleg worden de A finales van zaterdag uitgesteld naar zondag. Op zondag is er dus eerst een finale (om 8:51), dan een voorwedstrijd (om 11:05) en dan opnieuw een finale (om 13:28), als de wind meewerkt. NED heeft zondagochtend 1500 m nodig om de GER vier uit de voorwedstrijd in te halen, maar wint daarna de zaterdagfinale op zondagochtend met een ruime lengte. Twee uur later mogen ze opnieuw tegen elkaar in de voorwedstrijd van zondag. Voor de variatie roeien er nu een Deense en een Tsjechische vier mee. Ook in de voorwedstrijd van zondag zijn de Duitsers de eerste 1500m het snelst en wint NED uiteindelijk met een lengte. In de finale pakt NED meteen een voorsprong en wint opnieuw met een (kleine) lengte voor GERU23. DENU23 wordt derde, gevolgd door de rest van de Duitse vieren en CZEU23.
De Rienks-vier gaat terug naar huis om in Rotterdam Nationaal Kampioen te worden. De helft van de eerste HollandVier (Steenman, Van der Bij) start daar in de twee-zonder.

NK Groot

Na de buitenlandse avonturen keert het circus terug in Rotterdam voor de Damen/NK Groot en de World Cup III. Op het NK-Groot, start de HollandAchtU23 als Leythe-combi tegen een elftal achten van o.a. Nereus, Gyas, Laga, Njord, Okeanos, Orca, Skadi en Triton.

Sommige verenigingen hebben meer achten ingeschreven, waardoor Paolo Pantano van Laga zelfs in twee boten tegelijk moet starten. Nu had hij als junior ook al ervaring met wijzigingen en hertellingen, dus voor de loting is zijn slagplaats al ingenomen door een andere Laga-roeier. De twee Laga achten starten in de tweede voorwedstrijd. De Leythe-combi neemt het in de eerste voorwedstrijd op tegen Nereus, de Nereus-combi (voormalige JM8+), Njord, Gyas (plus Olav Molenaar) en Orca.

Voor de verandering is de windverwachting niet ongunstig: een licht windje dat draait naar schuin mee op zondag 16 juni. Maar als zaterdagavond de wind is uitgedraaid gaat het toch weer mis. Op zondagochtend om 7:30 maakt de wedstrijdleiding bekend dat vanwege de weersomstandigheden is besloten om waar mogelijk races over 6 banen te varen in banen 3 t/m 8. De loting wordt aangepast. Alleen de nummers 1 t/m 3 van de voorwedstrijden gaan naar de finale.
De derde HollandVier (Bo Wullings, Haye Dijkstra, Louis Stolper, Mick Makker) wordt tweede en mag zich na de Damen ook verder oostwaarts bewijzen. Zij gaan met 20 andere vieren naar WCII in Poznan (Polen). Ook Guido de Ruiter (uit de BM8 van 2018) gaat naar Polen. Hij roeit M2X met Lennart van Lierop. Er staat een prettige potężny wschodni wiatr pal mee is en het water is goed opgewarmd voor snelle tijden. Maar ook in Polen zit het weer niet mee. De wind draait en de wedstrijdleiding last een pauze in. Obbe Tibben wint met overmacht de B-finale LM1X, maar voor veel andere ploegen vallen de resultaten tegen.
De HollandAcht slaat ook deze World Cup over en wacht tot Simon van Dorp en Maarten Hurkmans weer in het land zijn. De vieren hadden ook net zo goed thuis kunnen blijven, want begin juli maakt bondscoach Emke bekend dat de HollandVier die als opmaat naar WK deelname in Rotterdam (World Cup III) start bestaat uit Boudewijn Röell, Kaj Hendriks, Vincent van der Want en Jacob van de Kerkhof. Of toch niet? Er start in Rotterdam ook een tweede vier (Jan van der Bij, Nelson Ritsema, Sander de Graaf, Freek Robbers).

Terug naar het NK Groot in Rotterdam. In de voorwedstrijd met wind en golven is acht van Nereus, die volgende maand naar Henley gaat, net iets sneller dan de Leythe-combi (5:32, 5:33) maar in de finale, met minder wind, wint de Leythe-combi overtuigend met een lengte verschil het Nationaal Kampioenschap.

De nestor van de Nederlandse roeifotografen Leo de Keizer (loep.nu) maakte meer foto’s.

Nog een keer zingen in de verenigingskleuren, de Duitse felicitaties in ontvangst nemen, en dan snel naar het hoge noorden voor de trainingen met de eerste teruggekeerde “Amerikanen” Gert-Jan van Doorn en Olav Molenaar. Dan een weekend startjes sparren tegen de HollandAcht en verkleden in Hollandia-outfit voor Henley en NL-rood voor WK.
Holland(ia)AchtU23: Theis Hagemeister (slag), Joris Moerman, Ties Talsma, Wibout Rustenburg, Olav Molenaar, Gert-Jan van Doorn, Daan Vos de Wael, Finn Florijn en Bjørn Kwee (stuurman).